Társadalmi integráció a hallássérültek számára

Küldetésünk

Célunk, hogy inspiráló és sikeres céget hozzunk létre, amely a siket és nagyothalló közösség számára ma még nem létező karrier-lehetőségeket kínál.

Három összetevőre építő stratégiát alkottunk ennek a célnak a megvalósításához:

  1. Indulásképpen létrehoztunk egy kis IT fejlesztő csapatot a koncepciónk tesztelésére és fejlesztésére.
  2. A hallássérült közösség fiatal tehetségeit arra inspiráljuk, hogy kövessék a sikeres példaképeket.
  3. Iskolai partnerségeken, és munkahelyi tréningek segítségével folyamatos a jelenlegi és jövőbeli csapattagok oktatása.

Kihívás

Az indíttatás talán nem triviális, ha még nem találkoztunk azokkal a kihívásokkal, amikkel a siketek nap, mint nap szembenéznek. Látnunk kell, hogy kommunikációs nehézségekkel küzdők nehezen jutnak előre a hallók világában.

A szoftverfejlesztés korai időszakában a kommunikációnak nem volt akkora szerepe, mint ma. Az agilis szoftverfejlesztési módszertanok azonban igen sok megbeszélést, tárgyalást hoztak a fejlesztőcsapatok életébe. Elmúlt az az idő, amikor elég volt, ha egy siket programozó csak megkapta az elvégzendő feladatot emailben. Emiatt ma a hallásproblémákkal rendelkező fejlesztők nehezen veszik fel a versenyt halló társaikkal.

Ezt a helyzetet szeretnénk lépésről-lépésre megváltoztatni.

Társadalmi befogadás

A jelnyelv használata a leghatékonyabb és leginkább akadálymentes kommunikációs forma a siketek és hallássérültek számára. A jelnyelv önálló, természetes, saját nyelvtannal rendelkező kifejezési forma. Ugyanolyan gazdag és komplex, mint bármely beszélt nyelv.

A társadalmi integráció nálunk azt jelenti, hogy a halló és hallássérült munkatársak együtt dolgoznak. Ezáltal javítjuk annak a feltételeit, hogy egy alapvetően szegregált csoport a társadalom aktív részesévé váljon. Így fejlesztjük a hátrányos helyzetben lévők képességeit, bővítjük lehetőségeiket és emeljük méltóságukat.

Ezért alakítottunk ki egy olyan környezetet, ahol a siket munkatársak ezt a közös nyelvet használhatják.

Az erősségeinkre építünk

A jelnyelvi kommunikáció 3D-ben történik, így az anyanyelvi jelelők nagyon jók a vizuális információk gyors feldolgozásában. Nyelvészeti kutatások igazolják, hogy a jelnyelv használóknak mélyebb tapasztalata van a vizuális információ feldolgozásában. A tapasztalat szerint ha bevonjuk őket a vizuális képességet is igénylő feladatokba, akkor az gyakran új perspektívát hoz a csapatba.

Ez az oka annak, hogy elsősorban frontend projektekre fókuszálunk.

Utánpótlás képzés

Víziónk, hogy az IT karrier minél több jelnyelvi beszélő számára elérhető legyen. Ezért a szakmai továbbképzés a stratégiánk alapját képezi.

A cél eléréséhez két oktatási intézménnyel működünk együtt. Az Óbudai Egyetem és az Eötvös Loránd Szakgimnázium és Szakközépiskola támogatja ügyünket. Önkénteseink, Cserfalvi Annamária és Koncz Hedvig jelnyelven oktatnak IT alapismereteket.